Zorgpad Gestopt voor of tijdens de zwangerschap

Je hebt het rookprofiel uitgevraagd en de vrouw geeft aan dat ze minder dan 6 maanden voor of tijdens de zwangerschap is gestopt met roken. Mogelijk heeft ze kortgeleden een uitglijder gehad. Je volgt daarom het zorgpad ‘Gestopt voor of tijdens de zwangerschap’.

Het zorgpad ‘Gestopt voor of tijdens de zwangerschap’ laat zien welke stappen je doorloopt om een zwangere vrouw te ondersteunen bij het rookvrij blijven, om zo terugval te voorkomen. In dit zorgpad zie je de stappen uit zowel de intake als vervolgconsulten.

Het terugvalpreventiegesprek en follow-up zijn heel belangrijk en blijken in de praktijk nog niet structureel aan bod te komen. Zorg daarom dat je niet alleen tijdens de intake, maar ook in vervolgconsulten ondersteuning blijft bieden bij het rookvrij blijven.

Wat staat er in de richtlijn?
De richtlijn geeft aan dat terugvalpreventie een belangrijk onderdeel is in de stoppen-met-rokenbegeleiding en dat deze afgestemd moet zijn op de situatie van de zwangere vrouw.

Materialen

documenten
Addendum behandeling tabaksverslaving en SMR-ondersteuning bij zwangeren
Het Addendum Behandeling van tabaksverslaving en stoppen-met-roken ondersteuning bij zwangere vrouwen hoort bij de richtlijn Behandeling van taba...
Bekijk