Rookvrij blijven na zwangerschap & rookvrij opgroeien bespreken

Ook na de bevalling is het van belang dat ouders niet roken. En dat er niet gerookt wordt door anderen in de omgeving van het kind. Een zuigeling is extra kwetsbaar voor tabaksrook. De schadelijkheid van derdehands rook is vaak nog niet bekend. Besteed daarom ook aan het einde van de zwangerschap aandacht aan rookvrij blijven en rookvrij opgroeien.

Wat houdt het in?

Is de vrouw nog steeds rookvrij?
Bespreek dan rookvrij blijven na de zwangerschap én rookvrij opgroeien:

Voorbeeldzinnen gesprek rookvrij opgroeien met een vrouw die rookvrij is
“Wat ben je van plan na de zwangerschap? Ook na de zwangerschap blijft het belangrijk om rookvrij te blijven. Het is voor kinderen niet gezond om rook in te ademen. Ook als je buiten rookt, komen gifstoffen uit de rook in de haren, de huid en in de kleding. Als je naar binnen gaat, dan ademt het kind die gifstoffen ook in.”
Tweedehands en derdehands rook
‘Meeroken’ is het inademen van tabaksrook uit de omgeving door niet-rokers. Meerokende kinderen hebben meer kans op wiegendood, luchtwegklachten en verminderde longfunctie, astma en andere lage luchtwegziekten en oorontsteking. Derdehands rook zijn de giftige stoffen uit rook die achterblijven in bijvoorbeeld haren, kleding en huid. Kinderen krijgen deze stoffen binnen door inademen, aanraken en inslikken. Ook als de ouder altijd buiten rookt, kan het kind dus giftige stoffen binnenkrijgen.

Borstvoeding en roken
Nicotine wordt via de moedermelk aan de baby gegeven. Ook voor het geven van borstvoeding is het daarom belangrijk dat de vrouw rookvrij blijft.

Rookt de vrouw en/of rookt haar partner?
Bespreek dan het belang om het kind rookvrij te laten opgroeien. Zie hiervoor de stap ‘Rookvrij opgroeien bespreken (stap 7 V-MIS)’ in het zorgpad ‘zwangere vrouw die rookt’.

Roken de vrouw en haar partner niet?
Ook dan kan je rookvrij opgroeien bespreken. Daarmee informeer je aanstaande ouders over de risico’s van roken door anderen in de omgeving van het kind en over het belang van een rookvrije omgeving.

Tips!

  • Zorg dat je bekend bent met de risico’s van tweedehands en derdehands rook voor het pasgeboren kind, zodat je de vrouw en haar partner hierover goed kunt informeren. Ditzelfde geldt voor de risico’s van roken als er borstvoeding gegeven wordt. In de e-learning Rookvrije Start leer je meer hierover.
  • Zorg ervoor dat je beschikt over materialen over rookvrij opgroeien om te laten zien of uit te delen aan de vrouw (zie materialen onderaan deze pagina). Bijvoorbeeld de animatie Rookvrije ouders (voor ouders).
  • Bekijk de animatie derdehands rook (voor professionals). Hierin wordt uitgelegd wat derdehands rook is en waarom het zo belangrijk is om dit met de vrouw en haar partner bespreekbaar te maken.
  • Ga na of in het registratiesysteem een standaardmelding gedaan kan worden rond 36 weken dat dit gesprek over rookvrij opgroeien gevoerd wordt. Je kan de werkgroep hiernaar vragen.

Materialen

documenten
Folder Rookvrij opgroeien
Deze folder bevat informatie voor ouders met kinderen van 0-12 jaar. Ouders lezen over de gevolgen van meeroken voor kinderen en hoe ze kunnen vo...
Bekijk
documenten: Overig
Beeldverhaal na de zwangerschap
In dit boekje (beeldverhaal) wordt een verhaal verteld aan de hand van afbeeldingen en eenvoudige teksten. De hoofdpersonen, Wendy en Steven, heb...
Bekijk
videos
Animatie Rookvrije Ouders (voor ouders)
De animatie Rookvrije Ouders laat zien wat derdehands rook is en verwijst ouders naar effectieve hulp bij stoppen met roken. Het filmpje kan w...
Bekijk
videos
Animatie derdehands rook (voor zorgprofessional)
In de animatie derdehands roken voor zorgprofessionals zie je waarom het belangrijk is om met ouders te praten over derdehands rook én waarom het...
Bekijk
websites
E-learning Rookvrije Start
Deze multidisciplinaire e-learning is een initiatief van de Taskforce en is bedoeld voor alle zorgverleners die gesprekken voeren met (aanstaande...
Bekijk