Verwijzen – Rookvrije Ouders, huisarts/POH of Rookstoppoli

Er zijn verschillende stoppen-met-roken interventies waarnaar je kunt verwijzen. Bijvoorbeeld telefonische coaching of persoonlijke begeleiding door de huisarts of praktijkondersteuner (POH).

Wat houdt het in?

Zijn er binnen jouw VSV afspraken over verwijzen voor begeleiding bij stoppen met roken en rookvrij blijven?

  • Zorg dat je weet naar wie je een zwangere vrouw die rookt of gestopt is met roken kunt verwijzen en wat die begeleiding inhoudt.
  • Zorg zoveel mogelijk voor ‘warme overdracht’ waarbij je als zorgverlener zelf de vrouw aanmeldt, en de coach vervolgens contact opneemt met de vrouw.
  • Maak afspraken met de stoppen-met-roken begeleider over een terugkoppeling. Na doorverwijzen is het belangrijk om het proces te volgen zodat je haar kunt blijven ondersteunen bij rookvrij blijven.

Zijn er binnen jouw VSV of JGZ-organisatie afspraken over doorverwijzen voor begeleiding bij stoppen met roken en rookvrij blijven? Vraag dit na bij de werkgroep als je hier niet van op de hoogte bent.

Rookvrije Ouders

Rookvrije Ouders is een programma voor telefonische stoppen-met-roken coaching voor (aanstaande) ouders. De telefonische coaching is gebaseerd op motiverende gespreksvoering en bestaat uit minimaal 6 telefoongesprekken met de (aanstaande) ouder. Tijdens een consult met een (aanstaande) ouder kun je samen het online formulier invullen. De coach neemt vervolgens zelf contact op met de (aanstaande) ouder voor een vrijblijvende kennismaking. Deze ‘warme overdracht’ vergroot de kans op succesvol stoppen met roken. Zorg ervoor dat je beschikt over de materialen van Rookvrije Ouders. Je vindt deze onderaan deze pagina.

Huisarts/POH/Rookstoppoli

Er zijn huisartsen en praktijkondersteuners die cliënten kunnen begeleiden bij het stoppen met roken en rookvrij blijven. Zij kunnen ook nicotinevervangende middelen voorschrijven. Echter, niet alle praktijken bieden dit aan of hebben ervaring met zwangere vrouwen die roken of zijn gestopt met roken. In sommige ziekenhuizen zijn er ook rookstoppoli’s waarnaar je kan verwijzen.

Ander aanbod

Soms worden er vanuit de thuiszorg, GGD of verslavingszorg stoppen-met-roken (groeps)trainingen georganiseerd. Overige gekwalificeerde stoppen-met-roken begeleiders zijn te vinden op www.ikstopnu.nl/hulp-in-de-buurt.

Vergoedingen
Sinds januari 2020 wordt de stoppen-met-roken zorg door zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering vergoed met vrijstelling van het eigen risico. Er zijn wel voorwaarden voor de vergoeding. Zie daarvoor de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars vergoeden alleen een behandeling bij een erkende coach. Men mag één keer per kalenderjaar een vergoeding aanvragen. Nicotinevervangers en medicijnen op recept worden alleen vergoed i.c.m. begeleiding. Deze middelen worden maximaal drie maanden vergoed.

Materialen

websites
Rookvrije Ouders
De telefonische coaching Rookvrije Ouders biedt ouders effectieve hulp bij het stoppen met roken. De coaches van Rookvrije Ouders hebben tevens e...
Bekijk
documenten
Informatiekaart Rookvrije Ouders voor zorgprofessionals
Deze kaart biedt zorgprofessionals meer informatie over de telefonische stoppen-met-roken coaching Rookvrije Ouders. Hoe werkt de coaching? Hoe m...
Bekijk
documenten
Verwijskaartje Rookvrije Ouders
Dit kaartje kan je als zorgprofessional meegeven aan een zwangere vrouw, partner of (wens)ouder nadat je hem/haar hebt aangemeld voor of geïnform...
Bekijk
websites
Sociale kaart van Ikstopnu
Op de sociale kaart van Ikstopnu vind je begeleiding bij het stoppen met roken en rookvrij blijven in jouw buurt.
Bekijk