Bij het voorbereiden op moeilijke situaties (stap 3) en het maken van een stopafspraak (stap 4), bespreek je ook de ondersteunende hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen vergroten de kans op succesvol stoppen.
Wat houdt het in?
Zorgverleners geven aan niet altijd te weten naar wie ze kunnen verwijzen. Het is echter heel belangrijk om goed op de hoogte zijn van het ondersteuningsaanbod. En om goed aan te sluiten bij de voorkeuren van de vrouw. Zorg dat je de drempel voor de vrouw/partner zo laag mogelijk maakt, zodat de kans groter wordt dat hij/zij daadwerkelijk start met de begeleiding.
Zelfhulpmaterialen / brochures
- Je kunt informatie meegeven over stoppen met roken. Bijvoorbeeld de brochure ‘Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter!’ of een beeldverhaal. Je vindt alle ondersteunende zelfhulpmaterialen voor (aanstaande) ouders in de toolkit Rookvrije Start. Een greep uit deze materialen vind je onderaan deze pagina.
- Zorg dat je beschikt over (digitale) brochures of beeldverhalen om aan vrouwen en partners te geven.
- Leg een folder in de wachtkamer of plaats hier de speciale wachtkamerkaart Rookvrij Zwanger.

Gedragsmatige ondersteuning
Als aanvulling op de V-MIS kun je iemand ook verwijzen naar intensieve gedragsmatige ondersteuning bij het stoppen met roken. Bijvoorbeeld de telefonische coaching Rookvrije Ouders of begeleiding bij de huisarts. Kijk voor meer informatie bij de stappen ‘verwijzen’.
Nicotinevervangende middelen (NVM)
In NVM, zoals pleisters of kauwgom, zit de stof nicotine. Met NVM wordt een rookverslaving geleidelijk afgebouwd. De richtlijn (addendum) geeft aan dat NVM in de zwangerschap mogelijk zijn. Voorwaarde is wel dat dit gebeurt met een coach die ervaring heeft met NVM. Is de vrouw geminderd met roken? NVM kunnen behulpzaam zijn om ook van die laatste sigaretten af te komen. Geef de vrouw eerst een compliment. Verwijs dan naar Rookvrije Ouders of de huisarts. Informeer bij de huisarts of deze praktijk ook kan ondersteunen met NVM.
Is jouw VSV bekend met NVM in de zwangerschap? Uit de monitor Rookvrije Start blijkt dat een meerderheid van de VSV’s nog geen informatie heeft verspreid onder de zorgverleners over de mogelijkheid van het gebruik van nicotinevervangende middelen (NVM) in de zwangerschap. Is in jouw VSV niet bekend dat je NVM kunt gebruiken in de zwangerschap? Vraag de werkgroep dit kenbaar te maken. Heeft de huisartsenpraktijk waarmee je samenwerkt nog weinig ervaring met NVM in de zwangerschap? Bied het praktijkadvies ‘Gebruik nicotinevervangende middelen in de zwangerschap’ aan en de flyer over NVM voor de zwangere vrouw. |
E-sigaret wordt ontraden
Toepassing van de e-sigaret voor ondersteuning bij stoppen met roken tijdens de zwangerschap wordt ontraden in afwachting van nieuwe studies naar de effectiviteit en veiligheid van dit middel.
Materialen





