Niet gestopt/geminderd

Je hebt tijdens het vervolgconsult geïnformeerd naar de voortgang van het stoppen met roken. De vrouw geeft aan dat ze nog rookt. Ze rookt mogelijk minder sigaretten en/of ze heeft wel geprobeerd te stoppen, maar ze is (nog) niet gestopt met roken.

Als vrouwen minderen met roken is dit een teken dat zij gemotiveerd zijn om te stoppen, maar dat het hen dat nog niet lukt. Je hoeft dan niet meer in te zetten op het verhogen van de motivatie. Het is dan belangrijker om haar het vertrouwen te geven dat het haar lukt om (helemaal) te stoppen.

In je dossier noteer je dat de vrouw nog rookt (en hoeveel sigaretten ze rookt). Zet daarna in op het doorverwijzen naar begeleiding met de stap ‘Intensieve interventie’.

Zet altijd in op volledig stoppen
Als men minder rookt, blijft het lichaam om nicotine vragen. Daarnaast zorgt minder roken ervoor dat men de rook dieper inademt. De gevaarlijke stoffen gaan daardoor dieper in de longen. Minder roken is voor veel vrouwen op termijn niet vol te houden. Langzaam gaan ze meer roken en vallen terug in het oude patroon. Daarnaast maakt de cliënt het zichzelf erg moeilijk als zij mindert. Bij elke sigaret moet zij beslissen of ze deze wel of niet gaat roken. Wanneer ze stopt, hoeft zij maar een keer die beslissing te nemen.

Materialen

documenten
Folder Rookvrij Zwanger? Dat bevalt beter!
Heeft je cliënt een kinderwens of is er een kindje op komst? In deze folder krijgt de cliënt tips en adviezen om te stoppen met roken. Ook wordt ...
Bekijk
documenten
Folder Nicotinevervangers en zwangerschap
Begeleid je zwangeren bij stoppen met roken en pas je hierbij nicotinevervangende middelen (NVM) toe? Deze folder is bedoeld om zwangeren die NVM...
Bekijk