Rookvrij opgroeien bespreken (stap 7 V-MIS)

Ook na de bevalling is het van belang dat ouders niet roken. En dat er niet gerookt wordt door anderen in de omgeving van het kind. Een zuigeling is extra kwetsbaar voor tabaksrook. De schadelijkheid van derdehands rook is vaak nog niet bekend. Besteed daarom aan het einde van de zwangerschap aandacht aan rookvrij opgroeien.

Wat houdt het in?

Rookt de zwangere vrouw en/of haar partner?

Voorbeeldzinnen gesprek rookvrij opgroeien met zwangere vrouw die nog rookt
“We hebben het vaker over het roken gehad. Ik weet dat je graag wil stoppen, maar dat het je niet lukt. Ik wil je nu graag informatie geven over roken na de bevalling. Het blijft belangrijk om te stoppen met roken. Het is voor kinderen niet gezond om rook in te ademen. Ook als je buiten rookt, komen gifstoffen uit de rook in de haren, de huid en in de kleding. Als je naar binnen gaat, dan ademt het kind die gifstoffen ook in.”
Tweedehands en derdehands rook
Meeroken is het inademen van tabaksrook uit de omgeving door niet-rokers. Meerokende kinderen hebben meer kans op wiegendood, luchtwegklachten en verminderde longfunctie, astma en andere lage luchtwegziekten en oorontsteking. Derdehands rook zijn de giftige stoffen uit rook die achterblijven in bijvoorbeeld haren, kleding en huid. Kinderen krijgen deze stoffen binnen door inademen, aanraken en inslikken. Ook als de ouder altijd buiten rookt, kan het kind dus giftige stoffen binnenkrijgen.

Borstvoeding en roken
Nicotine wordt via de moedermelk aan de baby gegeven. Het advies is daarom stoppen met roken. Lukt het de vrouw echt niet om rookvrij te blijven? Dan luidt het advies: rook zo min mogelijk en in elk geval niet waar het kind bij is. Rook ook niet vlak voor of tijdens het voeden. Het is beter om minstens twee uur voor de voeding niet te roken. Het nicotinegehalte is dan op het laagste niveau en de toeschietreflex lijkt dan voldoende te functioneren. Borstvoeding heeft zoveel voordelen dat dit het beste is voor het kind. Moedermelk bevat stoffen die de baby beschermen tegen allerlei infecties en het zorgt voor een betere opbouw van het immuunsysteem.

Is de zwangere vrouw gestopt met roken?

Dan is dit gesprek bedoeld om haar te stimuleren om na de zwangerschap rookvrij te blijven. Zie hiervoor de stap ‘Rookvrij blijven na zwangerschap & rookvrij opgroeien bespreken’ uit het zorgpad ‘gestopt voor of tijdens de zwangerschap’.

Roken de zwangere vrouw en haar partner niet?

Ook dan kan je rookvrij opgroeien bespreken. Daarmee informeer je aanstaande ouders over de risico’s van roken door anderen in de omgeving van het kind en over het belang van een rookvrije omgeving.

Tips!

  • Zorg dat je bekend bent met de risico’s van tweedehands en derdehands rook voor het pasgeboren kind, zodat je de vrouw en haar partner hierover goed kunt informeren. Ditzelfde geldt voor de risico’s van roken als er borstvoeding gegeven wordt. In de e-learning Rookvrije Start leer je meer hierover.
  • Zorg ervoor dat je beschikt over materialen over rookvrij opgroeien om te laten zien of uit te delen aan de vrouw en haar partner (zie materialen onderaan deze pagina). Bijvoorbeeld de animatie over derdehands rook voor ouders.
  • Bekijk het filmpje over derdehands rook voor professionals. Hierin wordt uitgelegd wat derdehands rook is en waarom het zo belangrijk is om dit met de (aanstaande) ouders bespreekbaar te maken.
  • Ga na of in het registratiesysteem een standaardmelding gedaan kan worden rond 36 weken dat dit gesprek over rookvrij opgroeien gevoerd wordt. Kaart dit aan bij de werkgroep stoppen-met-roken.

Materialen

videos
Animatie Rookvrije Ouders (voor ouders)
De animatie Rookvrije Ouders laat zien wat derdehands rook is en verwijst ouders naar effectieve hulp bij stoppen met roken. Het filmpje kan w...
Bekijk
videos
Animatie derdehands rook (voor zorgprofessional)
In de animatie derdehands roken voor zorgprofessionals zie je waarom het belangrijk is om met ouders te praten over derdehands rook én waarom het...
Bekijk
documenten: Overig
Beeldverhaal na de zwangerschap
In dit boekje (beeldverhaal) wordt een verhaal verteld aan de hand van afbeeldingen en eenvoudige teksten. De hoofdpersonen, Wendy en Steven, heb...
Bekijk
documenten
Folder Rookvrij opgroeien
Deze folder bevat informatie voor ouders met kinderen van 0-12 jaar. Ouders lezen over de gevolgen van meeroken voor kinderen en hoe ze kunnen vo...
Bekijk