Er zijn verschillende stoppen-met-roken interventies waarnaar je kunt verwijzen. Bijvoorbeeld telefonische coaching of persoonlijke begeleiding door de huisarts of praktijkondersteuner (POH).
Wat houdt het in?
Zijn er binnen jouw VSV afspraken over verwijzen voor begeleiding bij stoppen met roken?
- Zorg dat je weet naar wie je (aanstaande) ouders die roken kunt verwijzen en wat die begeleiding inhoudt.
- Zorg zoveel mogelijk voor ‘warme verwijzing’ waarbij je als zorgverlener zelf de vrouw aanmeldt, en de coach vervolgens contact opneemt met de vrouw (zie stap ‘warme verwijzing’).
- Maak afspraken met de stoppen-met-roken begeleider over een terugkoppeling. Na doorverwijzen is het belangrijk om het proces te volgen zodat je haar kunt ondersteunen bij rookvrij blijven.
Rookvrije Ouders
Rookvrije Ouders is een programma voor telefonische stoppen-met-roken coaching voor wensouders, zwangere vrouwen, hun partners en ouders. De telefonische coaching is gebaseerd op motiverende gespreksvoering en bestaat uit minimaal 6 telefoongesprekken met de (aanstaande) ouder. Tijdens een consult met een (aanstaande) ouder kun je samen snel en makkelijk het online formulier invullen via de website. De stoppen-met-roken coach neemt vervolgens zelf contact op met de (aanstaande) ouder voor een vrijblijvende kennismaking. Deze ‘warme verwijzing’ vergroot de kans op succesvol stoppen met roken. Zorg ervoor dat je beschikt over de materialen van Rookvrije Ouders. Je vindt deze onderaan deze pagina.
Huisarts/POH/rookstoppoli
Er zijn huisartsen en praktijkondersteuners die vrouwen kunnen begeleiden bij het stoppen met roken. Zij kunnen ook nicotinevervangende middelen voorschrijven. Echter, niet alle praktijken bieden dit aan of hebben ervaring met zwangere vrouwen die roken. In sommige ziekenhuizen zijn er ook rookstoppoli’s waarnaar je kan verwijzen.
Ander aanbod
Soms worden er vanuit de thuiszorg/GGD/verslavingszorg stoppen-met-roken (groeps)trainingen georganiseerd. Overige gekwalificeerde stoppen-met-roken begeleiders zijn te vinden op www.ikstopnu.nl/hulp-in-de-buurt.
Vergoedingen Sinds januari 2020 wordt de stoppen-met-roken zorg door zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering vergoed met vrijstelling van het eigen risico. Er zijn wel voorwaarden voor de vergoeding. Zie daarvoor de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars vergoeden alleen een behandeling bij een erkende coach. Men mag één keer per kalenderjaar een vergoeding aanvragen. Nicotinevervangers en medicijnen op recept worden alleen vergoed i.c.m. begeleiding. Deze middelen worden maximaal drie maanden vergoed. |
Tips!
- Wil je Rookvrije Ouders onder de aandacht brengen in jouw VSV? Beschik je niet over de materialen? Vraag je werkgroep ernaar. Materialen vind je ook onderaan deze pagina.
- Meer weten over Rookvrije Ouders? In de e-learning Rookvrije Ouders leer je wat de telefonische coaching inhoudt, wie de coaches zijn en hoe je een (aanstaande) ouder hiervoor kunt aanmelden.
- Laat (aanstaande) ouders de introductievideo zien om hen te informeren over Rookvrije Ouders.
Materialen




