Verwijzen – Rookvrije Ouders, huisarts/POH of rookstoppoli

Er zijn verschillende stoppen-met-roken interventies waarnaar je kunt verwijzen. Bijvoorbeeld telefonische coaching of persoonlijke begeleiding door de huisarts of praktijkondersteuner (POH).

Wat houdt het in?

Zijn er binnen jouw VSV afspraken over verwijzen voor begeleiding bij stoppen met roken?

  • Zorg dat je weet naar wie je (aanstaande) ouders die roken kunt verwijzen en wat die begeleiding inhoudt.
  • Zorg zoveel mogelijk voor ‘warme verwijzing’ waarbij je als zorgverlener zelf de vrouw aanmeldt, en de coach vervolgens contact opneemt met de vrouw (zie stap ‘warme verwijzing’).
  • Maak afspraken met de stoppen-met-roken begeleider over een terugkoppeling. Na doorverwijzen is het belangrijk om het proces te volgen zodat je haar kunt ondersteunen bij rookvrij blijven.

Rookvrije Ouders
Rookvrije Ouders is een programma voor telefonische stoppen-met-roken coaching voor wensouders, zwangere vrouwen, hun partners en ouders. De telefonische coaching is gebaseerd op motiverende gespreksvoering en bestaat uit minimaal 6 telefoongesprekken met de (aanstaande) ouder. Tijdens een consult met een (aanstaande) ouder kun je samen snel en makkelijk het online formulier invullen via de website. De stoppen-met-roken coach neemt vervolgens zelf contact op met de (aanstaande) ouder voor een vrijblijvende kennismaking. Deze ‘warme verwijzing’ vergroot de kans op succesvol stoppen met roken. Zorg ervoor dat je beschikt over de materialen van Rookvrije Ouders. Je vindt deze onderaan deze pagina.

Huisarts/POH/rookstoppoli
Er zijn huisartsen en praktijkondersteuners die vrouwen kunnen begeleiden bij het stoppen met roken. Zij kunnen ook nicotinevervangende middelen voorschrijven. Echter, niet alle praktijken bieden dit aan of hebben ervaring met zwangere vrouwen die roken. In sommige ziekenhuizen zijn er ook rookstoppoli’s waarnaar je kan verwijzen.

Ander aanbod
Soms worden er vanuit de thuiszorg/GGD/verslavingszorg stoppen-met-roken (groeps)trainingen georganiseerd. Overige gekwalificeerde stoppen-met-roken begeleiders zijn te vinden op www.ikstopnu.nl/hulp-in-de-buurt.

Vergoedingen
Sinds januari 2020 wordt de stoppen-met-roken zorg door zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering vergoed met vrijstelling van het eigen risico. Er zijn wel voorwaarden voor de vergoeding. Zie daarvoor de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars vergoeden alleen een behandeling bij een erkende coach. Men mag één keer per kalenderjaar een vergoeding aanvragen. Nicotinevervangers en medicijnen op recept worden alleen vergoed i.c.m. begeleiding. Deze middelen worden maximaal drie maanden vergoed.

Tips!

  • Wil je Rookvrije Ouders onder de aandacht brengen in jouw VSV? Beschik je niet over de materialen? Vraag je werkgroep ernaar. Materialen vind je ook onderaan deze pagina.
  • Meer weten over Rookvrije Ouders? In de e-learning Rookvrije Ouders leer je wat de telefonische coaching inhoudt, wie de coaches zijn en hoe je een (aanstaande) ouder hiervoor kunt aanmelden.
  • Laat (aanstaande) ouders de introductievideo zien om hen te informeren over Rookvrije Ouders.

Materialen

websites
Rookvrije Ouders
De telefonische coaching Rookvrije Ouders biedt ouders effectieve hulp bij het stoppen met roken. De coaches van Rookvrije Ouders hebben tevens e...
Bekijk
websites
E-learning Rookvrije Ouders
In deze e-learning leer je door middel van een casus hoe je (toekomstige) ouders kunt motiveren voor een verwijzing naar Rookvrije Ouders en hoe ...
Bekijk
documenten
Verwijskaartje Rookvrije Ouders
Dit kaartje kan je als zorgprofessional meegeven aan een zwangere vrouw, partner of (wens)ouder nadat je hem/haar hebt aangemeld voor of geïnform...
Bekijk
documenten
Informatiekaart Rookvrije Ouders voor zorgprofessionals
Deze kaart biedt zorgprofessionals meer informatie over de telefonische stoppen-met-roken coaching Rookvrije Ouders. Hoe werkt de coaching? Hoe m...
Bekijk
videos
Introductievideo Rookvrije Ouders
De telefonische coaches van Rookvrije Ouders zijn er om (toekomstige) ouders te helpen bij het stoppen met roken. Bekijk de introductievideo Rook...
Bekijk
documenten
Poster Rookvrije Ouders
Hang deze poster over de telefonische coaching Rookvrije Ouders op in je spreek- of wachtkamer.
Bekijk