Roken of gestopt na de zwangerschap

Je bent in contact met een ouder/verzorger in de periode na de zwangerschap. De ouder, verzorger of een ander in de omgeving van het kind kan roken. Daarom volg je na de zwangerschap altijd het zorgpad ‘Roken of gestopt na de zwangerschap’.

Het zorgpad ‘Roken of gestopt na de zwangerschap’ laat zien welke stappen je doorloopt om een ouder/verzorger te ondersteunen bij het stoppen met roken en rookvrij blijven, zodat het kind rookvrij kan opgroeien. In dit zorgpad zie je de stappen uit zowel de intake als volgende contactmomenten.

Het terugvalpreventiegesprek en follow-up zijn heel belangrijk en blijken in de praktijk nog niet structureel aan bod te komen. Zorg daarom dat je niet alleen tijdens de intake, maar ook in vervolgconsulten ondersteuning blijft bieden bij het rookvrij blijven.

In de rest van dit zorgpad wordt gesproken over ‘ouder’. Daar kan ook ‘verzorger’ gelezen worden.

“Meeroken is erg schadelijk voor opgroeiende kinderen. Bovendien weten we dat kinderen van ouders die roken later zelf vaker ook gaan roken. Het is onze taak als JGZ om ouders te motiveren om te stoppen met roken, en toe te leiden naar effectieve hulp. Zo zorgen we ervoor dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien.”

Ellen van der Linden, jeugdarts en landelijk ambassadeur Rookvrije Jeugd (AJN)

Materialen

documenten
Standpunt AJN en V&VN
Het standpunt in de JGZ over tabaksontmoediging: stop rookschade! Onderschreven door AJN en V&VN.
Bekijk
documenten
Handreiking Rookvrij opgroeien
De nieuwe handreiking Rookvrij Opgroeien voor de JGZ (0-12 jaar) ondersteunt JGZ-professionals bij het gesprek met ouders over stoppen m...
Bekijk
websites
Training Rookvrije Start
In de training Rookvrije Start staat het oefenen met motiverende gesprekken over stoppen met roken en rookvrij blijven centraal. De training best...
Bekijk