Rookvrij opgroeien bespreken

Ook kinderen van ouders die zelf niet roken kunnen blootgesteld worden aan schadelijke tabaksrook, bijvoorbeeld als opa of oma rookt en oppast. Het is daarom belangrijk om ook met ouders die niet roken het rookvrij opgroeien te bespreken. Daarmee informeer je de ouder over de risico’s van roken door anderen in de omgeving van het kind en over het belang van een rookvrije omgeving.

Wat houdt het in?

  • Bespreek het belang om het kind rookvrij te laten opgroeien, zoals de gezondheidsrisico’s van blootstelling aan tweedehands en derdehands rook.
  • Zijn er andere mensen die roken in de omgeving van het kind? Bespreek dan met de ouder hoe hij/zij daarmee om kan gaan.
  • Geef ouders ook de folder Rookvrij Opgroeien mee. Je kunt daarnaast de animatie over derdehands rook laten zien of opsturen.

Bespreek het belang van rookvrij opgroeien
Geef (extra) informatie over de risico’s van tweedehands en derdehands rook en maak afspraken over hoe de ouder(s) kunnen omgaan met andere mensen in de omgeving van het kind die roken:

  • Ik wil je graag nog iets vertellen over meeroken en derdehands rook. Vind je dat goed?
  • Het is voor kinderen niet gezond om rook in te ademen. Je kind kan dan moeite krijgen met ademen, of slechter gaan horen. Ook als iemand buiten rookt, komen gifstoffen uit de rook in de haren, de huid en in de kleding. Als deze persoon daarna bij jullie binnen komt, dan ademt het kind die gifstoffen ook in.
  • Wordt er gerookt in de omgeving van het kind? Bijvoorbeeld door de oppas, opa of oma, of andere familieleden? Vraag ze dan om niet in huis te roken, maar ook liever niet buiten. Vertel ze dat je dit vraagt voor de bescherming van je kind.

Geef de ouder(s) ook de folder Rookvrij Opgroeien en de animatie over derdehands rook mee. Deze kunnen ze aan hun familie of vrienden laten zien. Bijvoorbeeld door hen te vertellen dat ze een filmpje over derdehands rook hebben gezien.

Tweedehands en derdehands rook
‘Meeroken’ is het inademen van tabaksrook uit de omgeving door niet-rokers. Meerokende kinderen hebben meer kans op wiegendood, luchtwegklachten en verminderde longfunctie, astma en andere lage luchtwegziekten en oorontsteking. Derdehands rook zijn de giftige stoffen uit rook die achterblijven in bijvoorbeeld haren, kleding en huid. Kinderen krijgen deze stoffen binnen door inademen, aanraken en inslikken. Ook als de ouder altijd buiten rookt, kan het kind dus giftige stoffen binnenkrijgen.

Tips!

  • Zorg dat je bekend bent met de risico’s van tweedehands en derdehands rook voor het kind, zodat je de ouder hierover goed kunt informeren. In de e-learning Rookvrije Start leer je meer hierover.
  • Zorg ervoor dat je beschikt over materialen over rookvrij opgroeien om te laten zien of uit te delen aan de ouder (zie materialen onderaan deze pagina). Bijvoorbeeld de animatie over derdehands rook voor ouders.
  • Bekijk het filmpje over derdehands rook voor professionals. Hierin wordt uitgelegd wat derdehands rook is en waarom het zo belangrijk is om dit met de ouder bespreekbaar te maken.

Materialen

documenten
Folder Rookvrij opgroeien
Deze folder bevat informatie voor ouders met kinderen van 0-12 jaar. Ouders lezen over de gevolgen van meeroken voor kinderen en hoe ze kunnen vo...
Bekijk
documenten: Overig
Beeldverhaal na de zwangerschap
In dit boekje (beeldverhaal) wordt een verhaal verteld aan de hand van afbeeldingen en eenvoudige teksten. De hoofdpersonen, Wendy en Steven, heb...
Bekijk
videos
Animatie Rookvrije Ouders (voor ouders)
De animatie Rookvrije Ouders laat zien wat derdehands rook is en verwijst ouders naar effectieve hulp bij stoppen met roken. Het filmpje kan w...
Bekijk
videos
Animatie derdehands rook (voor zorgprofessional)
In de animatie derdehands roken voor zorgprofessionals zie je waarom het belangrijk is om met ouders te praten over derdehands rook én waarom het...
Bekijk
websites
E-learning Rookvrije Start
Deze multidisciplinaire e-learning is een initiatief van de Taskforce en is bedoeld voor alle zorgverleners die gesprekken voeren met (aanstaande...
Bekijk