Rookt

Je hebt tijdens het vervolgconsult geïnformeerd naar de voortgang van het stoppen met roken. De vrouw geeft aan Je hebt tijdens een volgend contactmoment geïnformeerd naar de voortgang van het stoppen met roken of rookvrij blijven. De wensouder geeft aan dat hij/zij nog rookt of weer is begonnen met roken.

  • Rookt een wensouder nog evenveel als voorheen? Zet dan in op het verhogen van de motivatie om toch te stoppen met roken.
  • Als een wensouder mindert met roken is dit een teken dat hij/zij gemotiveerd is om te stoppen, maar dat dit nog niet lukt. Je hoeft dan niet meer in te zetten op het verhogen van de motivatie. Het is dan belangrijker om de wensouder het vertrouwen te geven dat het hem/haar lukt om (helemaal) te stoppen.
  • Is de wensouder weer begonnen met roken? Dan is er sprake van een terugval. Dit kan worden gezien als onderdeel van het proces. Het beste is om de draad weer op te pakken. Het is belangrijk om de wensouder te motiveren om het rookvrij blijven voort te zetten, valkuilen te bespreken en te zorgen voor de juiste ondersteuning hierbij.

Geef in alle gevallen een compliment voor wat goed is gegaan, vraag hoe het stoppen of minderen is gegaan en wat hierbij goed ging, en vertel over mogelijke begeleiding. Volg hiervoor de stappen ‘Motivatie verhogen’ en ‘Verwijzen’.

Registratie
In je dossier noteer je dat de wensouder nog rookt of weer is begonnen met roken (en hoeveel sigaretten hij/zij rookt). Daarna ga je verder met de stap ‘Motivatie verhogen’.

Zet altijd in op volledig stoppen
Als men minder rookt, blijft het lichaam om nicotine vragen. Daarnaast zorgt minder roken ervoor dat men de rook dieper inademt. De gevaarlijke stoffen gaan daardoor dieper in de longen. Minder roken is voor veel mensen op termijn niet vol te houden. Langzaam gaan ze meer roken en vallen terug in het oude patroon. Daarnaast maakt de cliënt het zichzelf erg moeilijk als zij mindert. Bij elke sigaret moet de wensouder beslissen of hij/zij deze wel of niet gaat roken. Wanneer hij/zij stopt, hoeft hij/zij maar een keer die beslissing te nemen.