In een terugvalpreventiegesprek geef je ondersteuning aan wensouders die in de afgelopen 12 maanden zijn gestopt met roken.
- Geef een compliment voor het rookvrij zijn en vraag hoe dit nu gaat: Wat goed dat je gestopt bent met roken! Hoe gaat het nu? Welke voordelen merk je van rookvrij zijn?
- Bespreek het belang van rookvrij blijven voor de kans om zwanger te raken, een gezonde zwangerschap en een gezond kind.
- Bespreek moeilijke momenten
- Bied extra ondersteuning aan
Besteed hier herhaaldelijk aandacht aan, ook na verwijzing voor begeleiding.
Bespreek het belang van rookvrij blijven
Geef (extra) informatie over het belang van rookvrij blijven bij een zwangerschapswens:
- Ik wil je graag nog iets vertellen over waarom het zo belangrijk is om rookvrij te zijn in deze periode. Vind je dat goed?
- Door niet te roken, heb je meer kans om zwanger te worden (met een vruchtbaarheidsbehandeling).
- Door niet te roken, heb je minder kans op een miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
- Door niet te roken, heb je straks minder kans op een kind met aangeboren afwijkingen zoals hartafwijkingen, klompvoet, schisis.
Bespreek moeilijke momenten
Vraag de wensouder wat moeilijke momenten zijn (geweest) en bespreek hoe hij/zij hiermee om kan gaan:
- Zijn er momenten waarop je het moeilijk vindt om niet te roken?
- Wat kun je op deze momenten doen om het makkelijker te maken?
Rookt de partner? Een vrouw heeft meer moeite om rookvrij te blijven als haar partner haar niet ondersteunt of zelf blijft roken. De kans op terugval in de zwangerschap of postpartum is dan ook groter. Bovendien is meeroken nadelig voor de zwangerschapskans, ook in geval van een vruchtbaarheidsbehandeling. Vrouwen die meeroken lijken meer kans te hebben op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook als de vrouw gestopt is, is het daarom belangrijk om de partner die rookt te motiveren om ook te stoppen met roken. Voorlichting over de risico’s van tweedehands en derdehands rook kan hierbij helpen. |
Bied extra ondersteuning aan
Bespreek met de wensouder of hij/zij extra ondersteuning nodig heeft om rookvrij te blijven:
- Wat heb je nodig om rookvrij te blijven?
- Wil je het zelf proberen of vind je het fijn als je hier hulp bij krijgt?
Heeft de wensouder meer begeleiding nodig? Dan kan je hem/haar verwijzen, bijvoorbeeld naar de telefonische coaching Rookvrije Ouders. Bekijk daarvoor de volgende stap ‘Verwijzen’.
Tips!
- In de e-learning Rookvrije Start en de training Rookvrije Start leer je hoe je een terugvalpreventiegesprek kunt voeren.
- Zorg dat je bekend bent met de risico’s van roken voor de vruchtbaarheid, het verloop van de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind. Zo kun je wensouders hierover goed informeren. In de factsheet Rookvrij zwanger worden periode lees je hier meer over.
- Geef de wensouder(s) ook de folder Rookvrij zwanger worden mee.