Uitvragen rookprofiel vrouw en partner

Om stellen met een kinderwens goed te kunnen begeleiden bij stoppen met roken en rookvrij blijven, vraag je het rookprofiel uit.

Wat houdt het in?

We weten dat 10% van de paren de huisarts bezoekt vanwege een uitblijvende zwangerschap. Als een van beiden rookt, dan adviseren wij om eerst de rookverslaving te behandelen. Zie dit als de eerste stap in het fertiliteitstraject (zie kader). Verder kan je als huisarts of de assistent bij het verwijderen van een spiraal in verband met een zwangerschapswens informeren naar de rookstatus. Tijdens de intake bij de fertiliteitsarts wordt ook het rookprofiel uitgevraagd.

Roken ze?

  • Motiveer hen om te stoppen en verwijs door indien nodig.

Roken ze niet?

  • Vraag dan of ze eerder gerookt hebben. Hebben ze in de afgelopen 12 maanden gerookt of zijn ze gestopt vanwege de zwangerschapswens? Bied dan ondersteuning bij rookvrij blijven (zie ‘terugvalpreventiegesprek’). Dit is belangrijk om terugval te voorkomen.
Vragen rookprofiel
• Rook je? Zo ja, hoeveel rook je per dag?
• Heb je in de afgelopen 12 maanden gerookt?
• Heb je een eerdere stoppoging gedaan?

Indien een zwangerschap uitblijft dan zal een paar hulp zoeken. Het fertiliteitsteam zal zijn uiterste best doen om de kans op een zwangerschap en gezond kind te doen vergroten. Het paar verwacht dit natuurlijk ook. Het fertiliteitsteam verwacht dan ook dat het paar zijn uiterste best zal doen om de kans op een zwangerschap en gezond kind te doen vergroten – roken past daar niet bij. De vraag die we dan kunnen stellen aan paren nadat wij zeggen dat we ons uiterste best voor hun zullen doen: ‘Wat doe(n) jij/ jullie om jullie kans te vergroten?’
Robbert van Oppenraaij, gynaecoloog

De huisarts in de ketenzorg
Zorg voor afspraken tussen huisartsen en gynaecologen of fertiliteitsartsen. De huisarts kan begeleiden bij het stoppen met roken voordat hij/zij wensouders verwijst voor een fertiliteitsconsult. Zo is er één boodschap, voorkom je eventuele teleurstelling. We voorkomen zo ook dat zij na hun verwijzing weer worden terugverwezen voor stoppen-met-roken hulp. Zie de begeleiding bij stoppen met roken als eerste stap van de fertiliteitsbehandeling.