Zwangere vrouw die rookt

Je hebt het rookprofiel uitgevraagd (stap 1 V-MIS) en de vrouw geeft aan dat ze rookt. Je volgt daarom het zorgpad ‘Zwangere vrouw die rookt’.

Het zorgpad ‘Zwangere vrouw die rookt’ laat zien welke stappen je doorloopt bij het adviseren, motiveren en begeleiden of verwijzen van zwangere vrouwen die roken. In dit zorgpad zie je de stappen uit zowel de intake als vervolgconsulten. De follow-up tijdens een vervolgconsult is heel belangrijk en blijkt in de praktijk nog niet structureel aan bod te komen.

Er zijn nu twee ‘routes’ mogelijk binnen het zorgpad: zelf begeleiden of verwijzen.

  • Zelf begeleiden houdt in dat je zelf als verloskundige/gynaecoloog in gesprek gaat om de motivatie te verhogen, moeilijke situaties te bespreken en een stopafspraak te maken. Je kunt er op elk moment alsnog voor kiezen om te verwijzen voor extra begeleiding bij het stoppen met roken.
  • Verwijzen houdt in dat je de vrouw verwijst naar gespecialiseerde stoppen-met-roken zorg die aangeboden wordt door stoppen-met-roken coaches, huisartsen/praktijkondersteuners en verslavingsartsen.

Toelichting richtlijn: zelf begeleiden en verwijzen

De richtlijn beschrijft indicaties voor het direct verwijzen van zwangere vrouwen naar intensieve begeleiding bij het stoppen met roken. In het zorgpad zie je daar een rood vlaggetje. In de richtlijn zijn er twee routes: de route van de ‘minimale interventie’ en van de ‘intensieve interventie’. In het huidige zorgpad hebben we ‘minimale interventie’ en ‘intensieve interventie’ praktisch vertaald naar ‘zelf begeleiden’ en ‘verwijzen’.

‘Minimale interventie’ komt van de V-MIS: de Minimale interventiestrategie stoppen met roken voor de Verloskundigenpraktijk. De V-MIS is een stappenplan voor het begeleiden van zwangere vrouwen bij het stoppen met roken. In het zorgpad volgen we de 7 stappen van de V-MIS, die gebaseerd zijn op Motiverende Gespreksvoering.

Intensieve interventie staat tegenover de minimale interventie. Dit betreft stoppen-met-roken ondersteuning bestaande uit minimaal 4 consulten van 10 minuten. In de praktijk wordt deze ondersteuning geboden door gespecialiseerde stoppen-met-roken coaches (zoals Rookvrije Ouders), huisartsen/praktijkondersteuners en verslavingsartsen.


Materialen

websites
Training Rookvrije Start
In de training Rookvrije Start staat het oefenen met motiverende gesprekken over stoppen met roken en rookvrij blijven centraal. De training best...
Bekijk