Zorgpad Rookvrije Start

Rookvrije Ouders

Rookvrije Ouders is telefonische stoppen-met-roken coaching speciaal voor ouders (van kinderen 0-18 jaar), wensouders en zwangere vrouwen en hun partner die willen stoppen met roken. De telefonische coaching is gebaseerd op motiverende gespreksvoering en bestaat uit minimaal 6 telefoongesprekken met een stoppen-met-roken coach. Rookvrije Ouders is effectief bewezen om ouders te helpen stoppen met roken. Tijdens een consult kun je als zorgverlener een (toekomstige) ouder makkelijk en snel aanmelden door samen het online formulier in te vullen via de website. De coach neemt vervolgens zelf contact op met de (toekomstige) ouder voor een vrijblijvende kennismaking. Deze ‘warme verwijzing’ vergroot de kans op succesvol stoppen met roken.

“Wat ik heel fijn vind aan Rookvrije Ouders is dat ouders die willen stoppen gelijk de hulp en steun krijgen die ze nodig hebben.”

Annette de Bruin-Kok, verpleegkundig specialist

Rookvrije Ouders implementeren

Als werkgroep kan je ervoor zorgen dat Rookvrije Ouders geborgd wordt in het ondersteuningsaanbod. Zorgverleners weten dan naar wie ze (toekomstige) ouders kunnen doorverwijzen en kunnen dit makkelijk en snel tijdens een consult doen.

  • Zorg ervoor dat de materialen van Rookvrije Ouders voor de zorgverleners zichtbaar en beschikbaar zijn voor gebruik. Je vindt deze onderaan deze pagina.
  • Licht het programma Rookvrije Ouders toe op een VSV-vergadering en laat zien hoe je een ouder aanmeldt via het online aanmeldformulier.
  • Zorg dat iedere zorgverlener toegang krijgt tot de e-learning Rookvrije Ouders. Hierin leren ze wat de telefonische coaching inhoudt, wie de coaches zijn en hoe zij (toekomstige) ouders hiervoor kunnen aanmelden.
  • Deel ervaringen van een collega die (aanstaande) ouders al heeft doorverwezen naar Rookvrije Ouders, bijvoorbeeld in een nieuwsbrief.
  • Ga na of Rookvrije Ouders opgenomen kan worden in het registratiesysteem.
  • Organiseer een scholingsbijeenkomst of lunchvergadering over roken en doorverwijzen naar Rookvrije Ouders.
  • Informeer zorgverleners over de introductievideo Rookvrije Ouders. Deze kunnen ze gebruiken om ouders te informeren over de telefonische coaching.
  • Informeer medewerkers over Rookvrije Ouders via social media of het intranet. Je kunt hiervoor de voorbeeldberichten voor social media gebruiken. In dit document staan ook voorbeeldberichten om Rookvrije Ouders bij (toekomstige) ouders onder de aandacht te brengen.
Vergoeding
Sinds januari 2020 wordt de stoppen-met-roken zorg door zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering vergoed met vrijstelling van het eigen risico. Dat geldt dus ook voor de telefonische coaching van Rookvrije Ouders. Er zijn wel voorwaarden voor de vergoeding, die vind je in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar. Cliënten worden (indien mogelijk) gekoppeld aan een coach die een overeenkomst heeft met de zorgverzekeraar waar zij bij zijn aangesloten. In de meeste gevallen is de coaching hierdoor gratis. Tijdens het eerste vrijblijvende telefoongesprek bespreekt de coach de eventuele kosten van Rookvrije Ouders met (toekomstige) ouders.
Introductievideo voor Rookvrije Ouders

Materialen

websites
Telefonische coaching Rookvrije Ouders
Lees wat de telefonische coaching Rookvrije Ouders inhoudt en hoe je hier online naar kunt verwijzen.
Bekijk
websites
E-learning Rookvrije Ouders
In deze e-learning leer je door middel van een casus hoe je (toekomstige) ouders kunt motiveren voor een verwijzing naar Rookvrije Ouders en hoe ...
Bekijk
documenten
Informatiekaart Rookvrije Ouders voor zorgprofessionals
Deze kaart biedt zorgprofessionals meer informatie over de telefonische stoppen-met-roken coaching Rookvrije Ouders. Hoe werkt de coaching? Hoe m...
Bekijk
documenten
Verwijskaartje Rookvrije Ouders
Dit kaartje kan je als zorgprofessional meegeven aan een zwangere vrouw, partner of (wens)ouder nadat je hem/haar hebt aangemeld voor of geïnform...
Bekijk
videos
Vernieuwde Introductievideo Rookvrije Ouders
Bekijk
documenten
Poster Rookvrije Ouders
Hang deze poster over de telefonische coaching Rookvrije Ouders op in je spreek- of wachtkamer.
Bekijk
documenten
Voorbeeldberichtjes social media: Rookvrije Ouders
Voorbeeldberichten over Rookvrije Ouders die je kan gebruiken op social media.
Bekijk