Zorgpad Rookvrije Start

Materialen

De Taskforce Rookvrije Start heeft allerlei ondersteunende materialen ontwikkeld voor zowel zorgverleners als ouders. Deze zijn nog niet altijd bij iedereen bekend. Je vindt alle materialen in de Toolkit Rookvrije Start. Stimuleer zorgverleners om van deze materialen gebruik te maken.

Toolkit Rookvrije Start

In de toolkit Rookvrije Start vind je alle relevante kennisproducten en materialen voor zorgverleners en ouders, waaronder kaarten met voorbeeldzinnen voor het gesprek over stoppen met roken. Ook vind je hier de richtlijn over roken en zwangerschap en het bijbehorende praktijkadvies over nicotinevervangende middelen. Verder bevat de toolkit materialen voor (aanstaande) ouders, zoals folders en filmpjes. Ook specifiek voor laaggeletterde ouders zijn er materialen te vinden, zoals beeldverhalen. Alle materialen kun je vinden en bestellen via de toolkit Rookvrije Start. Een greep uit deze materialen vind je bij de tips hieronder.

Tips!

  • Bied alle zorgverleners een bureaukaart Rookvrij Opgroeien aan, zodat ze alle informatie over een stoppen-met-roken gesprek makkelijk erbij kunnen pakken.
  • Leg een folder Rookvrij Opgroeien in de wachtkamer.
  • Zorg dat alle zorgverleners een voorraad brochures en beeldverhalen hebben om mee te geven, of dat ze een digitale versie beschikbaar hebben die ze naar ouders kunnen sturen.
  • Wijs alle zorgverleners op het gebruik van beeldverhalen en geanimeerde versies (filmpjes) om op een begrijpelijke manier het stoppen-met-roken te bespreken. Hiermee kunnen ook ouders met beperkte gezondheidsvaardigheden beter worden bereikt.
  • Wijs alle zorgverleners op de animaties derdehands rook voor professionals en ouders.
  • Om kosten te besparen kan je als JGZ-organisatie als geheel in één keer de materialen bestellen. Bij grotere aantallen, daalt de prijs per stuk. Ambassadeurs Rookvrije Start krijgen een gratis pakket met materialen toegestuurd.

Materialen

documenten
Overzicht toolkit Rookvrije Start
Een greep uit het aanbod van de materialen van de Rookvrije Start. Met materialen voor professionals en materialen voor ouders. Denk daarbij bijv...
Bekijk
websites
Toolkit Rookvrije Start
Het aanbod van materialen voor een Rookvrije Start. Er zijn materialen voor professionals, bedoeld om met (aanstaande) ouders het stoppen met rok...
Bekijk