Zorgpad Rookvrije Start

Geboortezorg – Aanpak

Stappen voor de organisatie van het beleid.

3. Stel een zorgpad op

Het zorgpad ‘Stoppen met roken tijdens de zwangerschap’ vormt een belangrijke kern van het stoppen-met-roken beleid voor de geboortezorg. Hierin geef je aan welke zorg de vrouw of de partner krijgt, van wie, op welke momenten, in welke situaties, hoe en naar wie je verwijst, en hoe je de zorg overdraagt naar de volgende beroepsgroep.

  • Ontwikkel een zorgpad ‘Stoppen met roken tijdens de zwangerschap’
  • Communiceer en implementeer het zorgpad in jouw VSV of regio

Als werkgroep ga je eerst aan de slag met het ontwikkelen van het zorgpad. Voor de stoppen-met-roken zorg maak je afspraken over het uitvragen van het rookprofiel, het stoppen-met-roken gesprek, het verwijzen, follow-up en terugvalpreventie. Zorg dat er continuïteit is door afspraken te maken over registratie. Betrek je collega’s van het VSV bij de ontwikkeling van het zorgpad en bespreek met elkaar hoe je het zorgpad kunt implementeren.

Bij de tools hieronder vind je een voorbeeld zorgpad voor de begeleiding van zwangere vrouwen en hun partners bij het stoppen met roken tijdens de zwangerschap en postpartum. Ook vind je hier een voorbeeld zorgpad om een zwangere vrouw of partner die tijdens de zwangerschap is gestopt te begeleiden. Deze zorgpaden kan je als basis gebruiken voor het zorgpad binnen jouw eigen VSV.

Tools

documenten
Voorbeeld zorgpad stoppen-met-roken tijdens zwangerschap
Gebruik het generieke zorgpad en pas het aan naar de situatie en wensen van jouw VSV of regio.
Bekijk
documenten
Voorbeeld zorgpad rookvrij blijven
Gebruik het generieke zorgpad en pas het aan naar de situatie en wensen van jouw organisatie.
Bekijk
documenten
Tips voor ontwikkelen zorgpad
Vind hier tips voor hoe je een zorgpad kan ontwikkelen.
Bekijk