Zorgpad Rookvrije Start

Rookvrije Ouders

De telefonische coaching Rookvrije Ouders biedt ouders effectieve hulp bij het stoppen met roken. De telefonische coaching is gebaseerd op motiverende gespreksvoering en bestaat uit minimaal 6 telefoongesprekken met de ouder. Aanvullend kan de coach ook nicotinevervangende middelen voorschrijven. Tijdens een consult kun je als zorgverlener samen met de ouder het online formulier invullen en zo de ouder aanmelden. De coach neemt vervolgens zelf contact op met de ouder voor een vrijblijvende kennismaking. Deze ‘warme overdracht’ vergroot de kans op succesvol stoppen met roken.

Rookvrije Ouders implementeren

Als werkgroep of aandachtsfunctionaris kan je ervoor zorgen dat Rookvrije Ouders geborgd wordt in het ondersteuningsaanbod. Zorgverleners weten dan naar wie ze ouders kunnen doorverwijzen en kunnen dit makkelijk en snel tijdens een consult doen.

  • Zorg ervoor dat de materialen van Rookvrije Ouders voor de zorgverleners zichtbaar en beschikbaar zijn voor gebruik. Je vindt deze onderaan deze pagina.
  • De flyer Rookvrije Ouders kan verspreid worden onder de medewerkers. Op deze flyer staat meer informatie over het programma.
  • Licht het programma Rookvrije Ouders toe op een (team)vergadering en laat het online aanmeldformulier zien.
  • Deel ervaringen van een collega die ouders al heeft doorverwezen naar Rookvrije Ouders, bijvoorbeeld in een nieuwsbrief.
  • Ga na of Rookvrije Ouders opgenomen kan worden in het registratiesysteem.
  • Organiseer een scholingsbijeenkomst of lunchvergadering over roken en doorverwijzen naar Rookvrije Ouders.
Vergoeding
Sinds januari 2020 wordt de stoppen-met-roken zorg door zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering vergoed met vrijstelling van het eigen risico. Dat geldt dus ook voor de telefonische coaching van Rookvrije Ouders. Er zijn wel voorwaarden voor de vergoeding, die vind je in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar. Zwangere vrouwen en ouders worden als dat mogelijk is gekoppeld aan een coach die een overeenkomst heeft met de zorgverzekeraar waar zij bij zijn aangesloten. Tijdens het eerste vrijblijvende telefoongesprek bespreekt de coach de eventuele kosten van Rookvrije Ouders met ouders.

Materialen

websites
Rookvrije Ouders
De telefonische coaching Rookvrije Ouders biedt ouders effectieve hulp bij het stoppen met roken. De coaches van Rookvrije Ouders hebben tevens e...
Bekijk
documenten
Flyer Rookvrije Ouders
Deze flyer geeft informatie over Rookvrije Ouders en is bedoeld om aan zorgverleners uit te leggen wat Rookvrije Ouders is, hoe het werkt, welke ...
Bekijk
documenten
Informatiekaart Rookvrije Ouders voor zorgprofessionals
Deze kaart biedt zorgprofessionals meer informatie over de telefonische stoppen-met-roken coaching Rookvrije Ouders. Hoe werkt de coaching? Hoe m...
Bekijk
documenten
Verwijskaartje Rookvrije Ouders
Dit kaartje kan je als zorgprofessional meegeven aan een zwangere vrouw, partner of (wens)ouder nadat je hem/haar hebt aangemeld voor of geïnform...
Bekijk