Zorgpad Rookvrije Start

Werkbezoek

Ga je net starten met het opzetten van je stoppen-met-roken beleid en wil je weten waar je kan beginnen? Of doe je al veel op het gebied van stoppen met roken, maar wil je graag een nieuwe impuls? Dan kan een werkbezoek je helpen om meer inzicht te krijgen in jullie stoppen-met-roken zorg.

Met een werkbezoek gaat de landelijke Taskforce Rookvrije Start met verschillende disciplines uit jouw VSV in gesprek om samen inzicht te krijgen in wat jullie goed doen, tegen welke knelpunten jullie aanlopen en hoe je die kan oplossen.

Een werkbezoek is online en bestaat uit verschillende korte gespreksrondes. Vanuit de landelijke Taskforce nemen enkele mensen deel aan de gesprekken. Achtereenvolgens spreken zij met de stoppen-met-roken werkgroepleden en met enkele afgevaardigden uit diverse disciplines en locaties binnen de organisatie (bv. fertiliteitsarts, verloskundige/gynaecoloog, kraamverzorgende, JGZ-professional, kinderarts, etc.). Na afloop ontvangt het VSV een adviesrapport met de bevindingen, conclusies en tips.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • de stoppen-met-roken gesprekken met (aanstaande) ouders
  • de materialen en methodieken voor stoppen-met-roken begeleiding
  • de wijze van registratie, overdracht en doorverwijzen
  • het scholingsaanbod en de evaluatie

Ben je nieuwsgierig naar wat een werkbezoek jou kan opleveren? Bekijk dan eens het voorbeeld adviesrapport.

“De positieve energie uit het werkbezoek moeten we vasthouden en omzetten in een blijvend aanbod en samenwerking in de regio. We kunnen meteen aan de slag met enkele concrete actiepunten, de ‘quick-wins’, zoals het bekend maken van aanbod telefonische coaching ‘Rookvrije Ouders’ of het aanbieden van de workshop Rookvrije Start (incompany).”

Judith Aerdts, projectleider Rookvrije Generatie GGD Zuid Limburg

Vragen of deelnemen?

Wil je meer weten over het werkbezoek of wil jouw VSV deelnemen aan een werkbezoek? Neem dan contact op via het contactformulier.

Materialen

documenten: Folders
Flyer Werkbezoek landelijke Taskforce
Op deze flyer vind je meer info over het doel en de inhoud van een werkbezoek van de landelijke Taskforce aan een werkgroep of lokale taskforce.
Bekijk
documenten
Voorbeeld adviesrapport werkbezoek VSV
Dit is een voorbeeld van hoe een adviesrapport eruit kan zien als je met het VSV hebt deelgenomen aan het werkbezoek.
Bekijk