Zorgpad Rookvrije Start

Zorgpaden

Zorgpaden vormen een belangrijke kern van het stoppen-met-roken beleid. Hierin geef je aan welke zorg de vrouw of de partner krijgt, van wie, op welke momenten, in welke situaties en hoe je de zorg overdraagt naar de volgende beroepsgroep.

  • Ontwikkel een zorgpad ‘zwangere vrouw die rookt’.
  • Ontwikkel een zorgpad ‘gestopt met roken voor of tijdens de zwangerschap’.
  • Ga vervolgens aan de slag met een zorgpad voor de partner, voor preconceptie en voor na de zwangerschap.

Wat kan je regelen?

Als werkgroep ga je aan de slag met de ontwikkeling van verschillende stoppen-met-roken zorgpaden. Op deze website vind je verschillende zorgpaden uitgewerkt: ‘roken tijdens de zwangerschap’, ‘gestopt voor of tijdens de zwangerschap’ en ‘rookvrij opgroeien’. Je kunt als werkgroep het beste starten met de zorgpaden voor in de zwangerschap. Verwijzen en de follow-up zijn essentiële onderdelen van deze zorgpaden.

Klik op de buttons hieronder om naar de zorgpaden te gaan. Je kunt de zorgpaden overnemen en als basis gebruiken voor de ontwikkeling van het zorgpad voor jouw VSV. Je kunt aparte zorgpaden maken voor de partner of deze meenemen in de zorgpaden voor de vrouw. Agendeer dit ook als onderwerp op de VSV-vergaderingen, zodat iedereen kan meedenken en op de hoogte is van hoe de zorgpaden te gebruiken.

Heb je de zorgpaden ontwikkeld? Deel de definitieve zorgpaden dan met alle zorgverleners. Bespreek met elkaar wat er nodig is om de zorgpaden goed te kunnen implementeren.

Preconceptie / fertiliteit
Het zorgpad ‘Rookvrij zwanger worden’ is nog in ontwikkeling. Je kunt wel starten met het maken van afspraken met huisartsen en de fertiliteitsafdeling. Wil de huisarts een stel verwijzen voor een fertiliteitstraject? De huisarts kan begeleiding bij stoppen met roken bieden alvorens over te gaan tot verwijzing. Zo voorkom je dat een fertiliteitsarts of gynaecoloog weer moet terugverwijzen naar de huisarts voor hulp bij stoppen-met-roken. Betrek ook fertiliteitsartsen of gynaecologen. Zij kunnen met paren in gesprek gaan over het belang van stoppen-met-roken voor het vergroten van de zwangerschapskans en het verminderen van het risico op miskramen aankaarten. Zij kunnen hierbij de folder ‘Kinderwens? Rookvrij is de beste start’ gebruiken.

In jouw beleidsplan

Bij elk zorgpad vind je een download-knop om een pdf-document van het zorgpad te krijgen. Op die manier kun je deze generieke zorgpaden toevoegen aan je beleidsplan. Je kunt deze zorgpaden ook gebruiken als basis voor een vertaalslag naar een zorgpad voor je eigen VSV of regio. Zorg dat je de zorgpaden die je in jouw VSV gebruikt vastlegt in het beleidsplan. Geef hierin ook aan hoe je de zorgpaden gaat implementeren.

Wist je dat…
minder dan de helft van de VSV’s een zorgpad heeft voor vrouwen die gestopt zijn? Dit blijkt uit de monitor Rookvrije Start. Heeft jullie VSV al een zorgpad voor deze vrouwen? Dit zorgpad is belangrijk om terugval tijdens en na de zwangerschap te voorkomen.