Zorgpad Rookvrije Start

Verslavingszorg

In je organisatie heb je de zorg voor kwetsbare ouders geregeld. Zorg dat stoppen-met-roken daar ook hoog in de prioriteit van hulp staat. Als er complicerende factoren zijn, dan hebben ouders mogelijk onvoldoende baat bij de standaard stoppen-met-roken interventies. Verslavingszorg is gewend hulp te bieden aan ouders met multiproblematiek. Zij zijn gewend om samen te werken met andere zorgverleners. Betrek hen daarom bij de zorg voor kwetsbare ouders die roken en verwijs naar hen.

  • Neem contact op met de verslavingszorg in jullie regio.
  • Maak samenwerkingsafspraken.
  • Zorg ervoor dat zorgverleners weten hoe ze naar de verslavingszorg kunnen verwijzen en wat de begeleiding inhoudt.
  • Nodig een verslavingsarts uit om tijdens een (team)vergadering te vertellen over de begeleiding die zij kunnen bieden. Zo wordt het laagdrempeliger voor zorgverleners om te verwijzen.

Bekijk het filmpje hieronder waarin verslavingsarts Robert van de Graaf uitlegt wat je in je regio moet organiseren om goed te kunnen samenwerken met de verslavingszorg.

Contact met verslavingszorg in de regio
De verslavingszorg is voor ouders en het gezin niet bij elke verslavingszorginstelling hetzelfde geregeld.

  • Kijk binnen de regio welke verslavingszorginstelling betrokken is bij de uitvoering van de zorg voor ouders met een alcohol- of drugsverslaving en neem contact op met deze instelling.
  • Geeft deze organisatie geen stoppen-met-roken zorg? Neem dan contact op met een instelling die aangesloten is bij de landelijke netwerkorganisatie Verslavingskunde Nederland: www.verslavingskundenederland.nl.
  • Kom je hiermee niet verder? Neem dan contact op met [email protected].

Materialen

documenten
Praktijkadvies gebruik nicotinevervangende middelen in de zwangerschap
Dit praktijkadvies is voor zorgverleners (o.a. stoppen-met-roken coaches, praktijkondersteuners en verslavingsartsen) die NVM in de zwangerschap ...
Bekijk
documenten
Folder Nicotinevervangers en zwangerschap
Begeleid je zwangeren bij stoppen met roken en pas je hierbij nicotinevervangende middelen (NVM) toe? Deze folder is bedoeld om zwangeren die NVM...
Bekijk