Zorgpad Rookvrije Start

Zorgpad ontwikkelen

Een zorgpad vormt een belangrijke kern van het stoppen-met-roken beleid. Hierin geef je aan welke zorg de ouder krijgt, van wie, op welke momenten, in welke situaties en hoe je de zorg overdraagt naar de volgende beroepsgroep.

  • Bekijk het zorgpad Rookvrij opgroeien
  • Maak het zorgpad geschikt voor jullie eigen organisatie.
  • Deel het zorgpad met alle medewerkers en bespreek wat nodig is om dit goed te implementeren.

Wat kan je regelen?

Als werkgroep ga je aan de slag met de ontwikkeling van een zorgpad Rookvrij opgroeien. Een zorgpad beschrijft bij elke fase de activiteiten, wie dit doet, op welk moment en waarom. Het is een vertaalslag van richtlijnen en/of kwaliteitsstandaarden naar de praktijk.

Bij de materialen hieronder vind je een voorbeeld zorgpad voor de begeleiding van ouders bij het stoppen met roken. Dit zorgpad kan je als basis gebruiken voor het zorgpad binnen jouw eigen organisatie.

Deel tot slot het definitieve zorgpad met alle professionals in de organisatie. Bespreek met elkaar wat er nodig is om het zorgpad goed te kunnen implementeren.

In jouw beleidsplan

Bij de zorgpaden in deze digitaal tool vind je een download-knop om een pdf-document van het zorgpad te krijgen. Op die manier kun je deze generieke zorgpaden toevoegen aan je plan. Je kunt de zorgpaden ook gebruiken als basis voor een vertaalslag naar een zorgpad voor je eigen organisatie of regio. Beschrijf in je plan ook hoe je het zorgpad gaat implementeren.

Wist je dat…
minder dan de helft van de JGZ-professionals altijd aandacht besteed aan het risico op terugval na de zwangerschap bij moeders die vóór of tijdens de zwangerschap gestopt zijn met roken? Dit blijkt uit de Verkenning JGZ. Heeft jullie JGZ-organisatie al terugvalpreventie in het zorgproces opgenomen? Dit onderdeel in het zorgpad is belangrijk om terugval na de zwangerschap te voorkomen.

Materialen

documenten
Voorbeeld zorgpad rookvrij opgroeien
Gebruik het generieke zorgpad en pas het aan naar de situatie en wensen van jouw organisatie.
Bekijk