Zorgpad Rookvrije Start

Voorbeelden

Meerdere JGZ-organisaties, gemeenten en samenwerkingsverbanden zijn al aan de slag gegaan met het ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van het stoppen-met-roken beleid. In dit onderdeel vind je voorbeelden van hoe zij dit hebben aangepakt.

Heb je zelf ook een voorbeeld of tip die je wilt delen? Of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

E-learning RVS voor lokale coalities Kansrijke Start
Twee gemeenten in Zeeland hebben bij de Taskforce Rookvrije Start een aanvraag gedaan om alle lokale coalities in de provincie Zeeland de e-learning Rookvrije Start aan te bieden. Ze willen alle zorgverleners uit de lokale coalities via een besloten groep op het platform 1sociaaldomein.nl toegang geven tot deze e-learning. Hiermee hopen ze enerzijds zorgverleners naar dit platform te trekken, waarop ze uitwisseling willen stimuleren. Anderzijds is dit een mooie kans om alle zorgverleners uit de coalities te scholen in kennis en vaardigheden op het gebied van het bespreken van SMR. Een mooi voorbeeld voor andere lokale coalities!
Organiseren van een nascholingsavond
Het ziekenhuis Tjongerschans organiseerde in 2019 een nascholingsavond voor stoppen-met-roken begeleiders. Hiermee zorgden ze ervoor dat stoppen-met-roken begeleiders op de hoogte waren van de laatste stand van zaken rondom roken en zwangerschap, en ook het gebruik van nicotinevervangende middelen tijdens de zwangerschap.
Organiseren van webinars
De lokale Taskforce Rookvrije Start Apeldoorn organiseerde in 2021 een reeks webinars over de Rookvrije Start. Verschillende sprekers kwamen aan bod en vertelden over onderwerpen zoals de gevolgen van roken, gespreksvoering, terugvalpreventie en ketenzorg tijdens én na de zwangerschap. Bekijk hier het programma.
Samenwerking lokale taskforce en Kansrijke Start
In Zuid-Limburg is een regionale Taskforce Rookvrije Start opgezet voor de geboortezorg en jeugdgezondheidszorg. Deze groep bestaat uit verschillende disciplines die ook al samenwerken binnen de coalitie Kansrijke Start. Zo kunnen zij een sterke verbinding maken tussen de Taskforce en de regionale aanpak Kansrijke Start.
Gemeenten financieren Rookvrije Generatie
De acht gemeenten binnen de regio Gooi en Vechtstreek hebben ‘de Rookvrije Generatie’ als speerpunt. De gemeenten financieren een GGD-projectmedewerker die de werkgroep uit het VSV ondersteunt, en zich inzet voor het rookvrij maken van o.a. sportclubs, kinderdagopvang en scholen. In juni ondertekenden ruim 30 partijen uit de regio, bestaande uit een achterban van 250.000 mensen, een convenant ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie in Gooi en Vechtstreek’. Partijen die het convenant ondertekenden, zijn o.a. de gemeenten, Tergooi, Jellinek, middelbare en basisscholen, kinderdagopvang, de voetbalfederatie, het Verloskundig Samenwerkingsverband en de huisartsenvereniging Gho-go. Kinderarts Carole Lasham: “Het is een enorm grootste beweging. The time is right natuurlijk, dat is landelijk zo. Iedereen is voor. Die samenwerking tussen partijen en de steun vanuit de gemeenten, dat is de kracht.”